Okrugli sto na temu „IMUNOMODULATORNA TERAPIJA I AUTOIMUNA OBOLJENJA“

Dana 16. 08.2023. godine od 16 sati, u prostorijama hotela „Orange“ Ilidža održan je Okrugli sto na temu „IMUNOMODULATORNA TERAPIJA I AUTOIMUNA OBOLJENJA“ u organizaciji SUOMS FBIH.

Tema: Finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Svjesni smo činjenice da se zadnjih par mjeseci oboljeli žale na poduže  čekanje u ostvarenju prava na imunomodulatorsku terapiju te shodno tome na Okruglom stolu donesena je Odluka da se uputi inicijativa prema Parlamentu Federacije. Opravdano, obzirom na  probleme oboljelih od multiple skleroze i dugo čekanje na terapiju te neostvarenja prava na istu uz izgovor da Fond solidarnosti trenutno ne raspolaže sa dovoljnim finansijskim sredstvima.

Predloženo je da ispred SUOMS FBiH u Fondu solidarnosti, tačnije Komisiji koja odlučuje o listi imunomodulatorske terapije odobri rad člana/ce, zastupnika SUOMS FBiH, tj. oboljelih od multiple skleroze u istoj.

Predloženi član/ica bi bio/la zadužen/a za ukazivanje na probleme oboljelih od MS i samim tim učestvovao/la u procesu donošenja odluka o prednosti oboljelih kod izdavanja odobrenja za  imunomodulatorsku terapiju.

Na Okruglom stolu su uzeli učešće predstavnici kantonalnih udruženja: TK – predsjednik Mersudin Muminović i članovi, ZDK – Zamjenik predsjednika Edin Čisija,  BPK – predsjednica Dijana Pleh, KS -Ilidza – predsjednica Samra Ferić-Buzoku, te članovi Udruženja Ilidža. Uvodnu riječ, tj. predavanje o imunomodulatorskim terapijama održala je prof. Dr  Jasminka Đelilović-Vranić.