O Multiploj Sklerozi

ŠTA JE TO  MULTIPLA   SKLEROZA?

Multipla skleroze je  upalna, autoimuna ,, neurodegenerativna  bolest, hroničnog karaktera i progresivnog toka sa manjim ili većim stepenom invaliditeta.Najčešća je u dobi od 20-40 god. života, mada se može javiti u dobi od 10 -60 god. i češća je u žena u odnosu na muškarce.

ŠTA   JE  UZROK  NASTANKA  MULTIPLE   SKLEROZE?

Tačan uzrok nastanka se još ne zna, ali sama činjenica da je autoimuna bolest govori da organizam te osobe svoje vlastite dijelove,  „prepoznaje “ kao tuđe i protiv njih stvara antitjela, kako bi se odbranio“. Kao mogući uzročnici navode se  ranija virusna infekcija(posebno sa Citomegalovirusom, Ebstein Barrovim virusom i herpes simplex virusom), i faktori sredine.

KOJI  SU  SIMPTOMI  MULTIPLE   SKLEROZE?

Za Multiplu sklerozu kažu da je to „bolest sa 1000 lica“ Simptomi su različiti, ali su najčešći: oslabljena mišićna snaga,  čest umor nekad i na minimalni napor, smetnje ravnoteže, vrtoglavice, duple slike, nejasan vid kao kroz maglu, uz trnjenje različitih dijelova tijela i smetnje mokrenja.

KAKO SE LIJEČI  MULTIPLA  SKLEROZA?

Akutni relapsi se liječe  pulsnom terapijom –Metilprednizolon 1000mg i.v. u trajanju 3-5 dana. Ovisno o formi bolesti i kliničkom toku, za RR formu (Relapsirajuće –remitirajućuc) se preporučuju imunomodulatori

  1. Betaferon,Copaxon, Avonex, Rebif,
  2. Natalizumab, Fingolimod, Aubagio, Dimetilfumarat, Cladribin ili
  3. Ocrelizumab, 

a za SP(sekundarno progresivnu formu Siponimod, Mitoxantron, Metotrexat,), uz    poštedu od napora, stresa i vitamine.

MULTIPLA   SKLEROZA  I   INFEKCIJA   SA  COVID -19

Sama MS nije poseban rizik za Covid infekciju nego hronični karakter bolesti, ograničeno kretanje stepen invaliditeta ovih osoba, dob  preko 60 god. te upotreba DMT terapije.MS pacijenti trebaju poštovati sve epidemiološke mjere: distanca, nošenje zaštitne maske, izbjegavanje okupljanja u grupama, izbjegavti javni prevoz, ograničiti i posjete ljekaru,ako je moguće konsultacija telefonom!Najbolja zaštita je  imunizacija,tj. vakcina protiv Covid -19.

DA  LI  SE  OSOBE  SA  MULTIPLOM  SKLEROZOM  TREBAJU  VAKCINISAT  PROTIV COVID -19?

Osobe sa MS se trebaju vakcinisati i to čim prije to bolje.Izbor vakcine nije ograničen, bolja je svaka vakcina…nego  nikakva.Vakcinacija se vrši kada nema znakova relapsa bolesti  niti manifestne ifekcije.

KAKO  SE   PONAŠATI   U   STANJIMA  PANDEMIJE  SA   COVID  INFEKCIJOM?

Osobe  koje su započele ranije terapiju sa imunomodulatorima koji ne utiču na smanjenje broja  limfocita, (interferoni, glatiramer acetat i natalizumab),terabaju nastaviti terapiju.U slučajevima  infekcije sa Covid 19,  ako su manifestni blagi simptom, treba nastaviti započetu terapiju. U slučajevima COVID-19 infekcije sa teškom kliničkom slikom,koja zahtijeva hospitalizaciju, preporučuje se prekidanje svih injektabilnih i oralnih lijekova te odgađanje infuzija. Vrijeme ponovnog početka liječenja nije tačno precizirano, individualno je.