Predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze 25.05.2024.

U prelijepom ambijentu prirodnog okruženja na Vrelu Bosne, Sarajevo upriličeno je predavanje povodom Svjetskog dana obiljelih od MS.

U organizaciji SUOMSFBiH, dana 25.05.2024. godine okupljeni članovi/članice, predstavnici kantonalnih udruženja, članovi porodica i prijatelji imali su priliku da odslušaju predavanja od strane doktorice Elvedine Ziga iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine na temu „Zdrava ishrana“

I predavača prof.dr. Jasminke Đelilovic-Vranić, na temu “Medikemanati, imunomodulatornih terapija i važnost zdrave ishrane kod oboljelih od multiple skleroze“. Unošenje neophodnih vitamina putem ishrane (svježe voće, povrće, žitarice sa manjim udjelom glutena…) dovodi do jačanja imuniteta prirodnim putem te ublažavanja bolova.

Prigodnim druženjem uz ručak i razmjenom iskustava samih oboljelih nastavljeno je obilježavanje ovog značajnog datuma za oboljele od MS-e.

Podizanje svijesti o multipli sklerozi nastavlja se tokom mjeseca maja kroz aktivnosti kantonalnih udruženja u svojim kantonima.

Radionicama, predavanjima, druženjima, te nastupima putem medija, nastoji se podići svijest o ovoj pošasti koja u zadnje vrijeme, nažalost, ima tendenciju rasta, uz sve veći broj je oboljelih. Zahvaljujemo se farmaceutskoj kući „Amsal“ na donaciji suplementa D3 koji smo uručili prisutnim i Islamskoj zajednici koja je pokrila troškove organizacije ove aktivnosti.