Obilježavanje Svjetskog dana MS 29.05. i 30.05.2021. godine

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze, SUOMSFBiH je bio organizator obilježavanja u tri kantonalna udruženja Zeničko-Dobojskog, Tuzlanskog i Bosansko-Podrinjskog Kantona.

Povodom svjetskog Obilježavanja Svjestskog dana MS 2021. godine, portal source.ba je objavio i članak koji prenosimo. https://www.source.ba/clanak/Zdravlje/567082/dt


Oboljeli od multiple skleroze godinama čekaju na lijekove u FBiH

Oboljeli od multiple skleroze godinama čekaju na lijekove u FBiHPosljednja sedmica mjeseca maja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze. Riječ je o bolesti čiji uzročnik još nije sa sigurnošću utvrđen i koja je neizlječiva. Autoimuno i neurodegenerativno oboljenje s hiljadu lica za koje još uvijek ne postoji adekvatan lijek.

Radi se o hroničnoj autoimunoj bolesti centralnog nervnog sistema koje se najčešće javlja u dobi između 20 i 40 godina života i od kojeg češće oboljevaju žene. Prevalenca oboljelih je 40 na 100.000 stanovnika. U Tuzlanskom kantonu trenutno boluje oko 300 osoba.

Na terapiju imunomodulatorima koju finansira Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH se čeka godinama.

– Na imunomodulatore koje odobravaju preko fonda solidarnosti čekala sam četiri godine. Postoji nekoliko linija imunomodulatora koje stručni tim odobrava pacijentima, međutim liste čekanja su ogromne, sredstva ograničena – izjavila je za Fenu Ilda Hanić, sekretarka Saveza Udruženja oboljelih od multiple skleroze u BiH.

Hanić nije mogla dočekati da joj lijekovi budu odobreni putem zdravstvenog osiguranja, pa je zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja mjesečno u BiH izdvajala 2.200 KM za imunomodulatore.

Isti lijekovi u susjednoj Srbiji koštaju 1.600 KM.

Mersudin Muminović je predsjednik Udruženja oboljelih od MS-a u Tuzlanskom kantonu.
Njegovo suočavanje s bolešću i prva ograničenja došla su u vrijeme studiranja na Medicinskom fakultetu. Put prihvatanja je bio težak, ali kroz obrazovanje i druženje svoje stanje je prihvatio kao svakodevnicu s kojom živi.

S dijagnozom multiple skleroze diplomirao je i stekao zvanje inžinjera radiologije.

– Prvi simptomi koji su bili istaknuti su brzo zamaranje, gubljenje osjećaja za toplo, trnjenje, ali vid je najvažniji i on najčešće pokaže postojanje bolesti – izjavio je Muminović za Fenu.

Tokom pandemije liječenje multiple skleroze, kontrole i fizikalne terapije bile su otežane i uskraćene, prema iskustvu predsjednika Udruženja oboljelih od MS-a u TK.

Mnogo je problema s kojima se susreću ovi ljudi, pa tako nam je Hanić pojasnila i da prema njenoj evidenciji većina oboljelih u BiH nema adekvatno ortopedsko pomagalo. Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH im nikada nisu dali konkretan odgovor, zbog čega skuplja pomagala ne budu odobrena?

(Fena)