Radionica na temu „Zakon o udruženjima i fondacijama BiH i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju OSI“ 28.09.2024.

Dana 28.09.2024. godine sa početkom u 12:00 održana je radionica na temu „Zakon o udruženjima i fondacijama BiH i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju OSI“.

Dosadašnjim radom SUOMSFBiH, samo od 01.06.2023. godine je dao priliku 4 OSI da se zaposle u savez i stupe u radni odnos na period od 12 mjeseci. JP fonda za profesionalnu rehabilitaciji i zapošljavanje OSI, savez će i ovaj put aplicirati za još dvije OSI.

Prisutnim predstavnicima kantonalnih udruženja i Brčko distrikta BiH su date smjernice kako i na koji način uposliti OSI, i dati im priliku da budu aktivni u društvu, ostvare radni staž i preporuku za daljnje upošljavanje.

Jedan od naših projekata koji obuhvata jednu od projektnih aktivnosti pod nazivom „Izlaz iz socijalne izolacije“ je i zapošljavanje OSI a koji su članovi naših kantonalnih članica. Nezaposlenost svake osobe, a naročito OSI povlači za sobom proces socijalnog isključenja, lošiju ekonomsku situaciju i socijalnu izolaciju. A sa aspekta medicine, socijalna izolacija može dovesti od teškog stanja koje utiče na mentalno zdravlje svakog pojedinca.

Kada je riječ o ovom Zakonu i Pravilniku fonda, mišljenja smo da uslovi za zapošljavanje OSI nisu u korist OSI, jer isti ne mogu biti zaposleni preko fonda naredna 24 i 36 mjeseci.

TRENUTNO SE U UDRUŽENJU OBOLJELIH OD MS TUZLANSKOG KANTONA RADE IZMJENE I PREREGISTRACIJA, te su date smjernice i prijedlozi u skladu sa pridržavanjem Zakona o udruženjima i fondacijama.

Kao krovna organizacija sa statusom OSI, koja okuplja udruženja oboljelih od MS, uočili smo par nepravilnosti u radu UOMS TK, i nadamo se uz adekvatnu pomoć i podršku da će isti biti otklonjeni.

Cilj ove radionice bio je prvenstveno pomoć u radu i organizaciji ovog udruženja. U narednom periodu od 6 mjeseci, izvršiti će se redovna kontrola rada udruženja.

Radionici u organizaciji SUOMSFBiH prisustvovali predstavnici:

1. Udruženje oboljelih od multiple skleroze Brčko Distrikt BiH

2. Udruženje oboljelih od multiple skleroze BPK Goražde „Feniks“

3. Udruženje oboljelih od multiple skleroze tuzlanskog kantona 4. Udruženje za pomoć i edukaciju oboljelih od multiple skleroze Ilidža